2016. április 14., csütörtök

2017-es költségvetéshez 1.

Elindult a 2017-es költségvetés tervezése.
Az eddig ismertetett, várható változásokkal megpróbálunk részletesebben foglalkozni. Először az Általános Forgalmi Adó változások – melyek mindenkit érintenek. A tervek szerint az alapvető élelmiszerek közül a tej, a tojás és a baromfihús adókulcsa csökken. Ezen felül a vendéglátás adókulcsa két ütemben szintén csökkenne.
Az élelmiszerek adócsökkentésének hatása a mindennapokra először is annak a függvénye, hogy a kiskereskedelem ennek hatását „átadja”-e részben, vagy egészében a vásárlóknak – egyszerűbben, hogy csökkennek-e az árak.
A másik meghatározó szempont, hogy az adócsökkentéssel érintett termékekből melyik társadalmi csoport, réteg mennyit fogyaszt. Ehhez a KSH jövedelmi ötödönként készített, egy főre jutó fogyasztást mérő statisztikáját használtuk. (A jövedelmi ötöd = a háztartásokat jövedelmük alapján öt egyenlő csoportra osztják. E csoportokon belül természetesen jelentős különbségek lehetnek.)
A tervezett adó csökkentéssel érintett élelmiszerek fogyasztása között lényegesen kisebb a különbség, mint a jövedelmek között – míg a vendéglátás igénybevételénél lényegesen nagyobb.
A legkisebb jövedelmű 20%-ba tartozó háztartásoknál a legnagyobb jövedelműek háromszorszor annyit költenek egy hónapban, egy főre vetítve, míg pld. baromfihúsból alig valamivel többet fogyasztanak – bár bizonyosan más minőségűt. A vendéglátás igénybevételénél viszont már majdnem ötszörös ez a különbség.
E két hatás eredőjeként – kihangsúlyozva, hogyha az adócsökkenés teljes mértékben megjelenik az árakban – a legalacsonyabb jövedelműek éves szinten 5 ezer, míg a legmagasabb jövedelműek éves szinten 10 ezer Ft-ot spórolhatnak.

A számítással azt kívánjuk bemutatni, hogy a legszegényebb háztartások érdekében elsősorban az élelmiszerek adóját kellene tovább csökkenteni, hiszen ezek fogyasztásuk 32%-át teszik ki, és a társadalmi szolidaritás elve szerint a leginkább rászorultakon kellene segíteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése