Elindult a 2017-es költségvetés tervezése.
Az eddig ismertetett, várható változásokkal megpróbálunk
részletesebben foglalkozni. Először az Általános Forgalmi Adó változások –
melyek mindenkit érintenek. A tervek szerint az alapvető élelmiszerek közül a
tej, a tojás és a baromfihús adókulcsa csökken. Ezen felül a vendéglátás
adókulcsa két ütemben szintén csökkenne.
Az élelmiszerek adócsökkentésének hatása a mindennapokra
először is annak a függvénye, hogy a kiskereskedelem ennek hatását „átadja”-e
részben, vagy egészében a vásárlóknak – egyszerűbben, hogy csökkennek-e az
árak.
A másik meghatározó szempont, hogy az adócsökkentéssel
érintett termékekből melyik társadalmi csoport, réteg mennyit fogyaszt. Ehhez a
KSH jövedelmi ötödönként készített, egy főre jutó fogyasztást mérő
statisztikáját használtuk. (A jövedelmi ötöd = a háztartásokat jövedelmük
alapján öt egyenlő csoportra osztják. E csoportokon belül természetesen
jelentős különbségek lehetnek.)
A tervezett adó csökkentéssel érintett élelmiszerek
fogyasztása között lényegesen kisebb a különbség, mint a jövedelmek között –
míg a vendéglátás igénybevételénél lényegesen nagyobb.
A legkisebb jövedelmű 20%-ba tartozó háztartásoknál a
legnagyobb jövedelműek háromszorszor annyit költenek egy hónapban, egy főre
vetítve, míg pld. baromfihúsból alig valamivel többet fogyasztanak – bár
bizonyosan más minőségűt. A vendéglátás igénybevételénél viszont már majdnem
ötszörös ez a különbség.
E két hatás eredőjeként – kihangsúlyozva, hogyha az
adócsökkenés teljes mértékben megjelenik az árakban – a legalacsonyabb
jövedelműek éves szinten 5 ezer, míg a legmagasabb jövedelműek éves szinten 10
ezer Ft-ot spórolhatnak.
A számítással azt kívánjuk bemutatni, hogy a legszegényebb
háztartások érdekében elsősorban az élelmiszerek adóját kellene tovább
csökkenteni, hiszen ezek fogyasztásuk 32%-át teszik ki, és a társadalmi
szolidaritás elve szerint a leginkább rászorultakon kellene segíteni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése