2014. május 14., szerda

Szakállas kormány

A szakáll a hatalom és a tolerancia mércéje


Az idei Eurovíziós Dalfesztivál nyertese Conchita Wurst, drag queen előadóművész. A drag queen kategória alá tartozik mindenki, aki túlöltözik, hogy szórakozzon vagy szórakoztasson. Legyen az akár férfi, akár nő, és legyen bármilyen szexuális beállítottságú.
Európa keleti felén a politikusok egy része, a hívő világ a keresztény Európa elleni provokációnak tekintette Conchita Wurst megjelenését. Tiltakoztak a szerződésben vállalt közszolgálati televíziós közvetítés ellen, kirakat-toleranciának nevezve azt az evidenciát, hogy mindenki annyira lehessen önmaga, amennyire lehetséges és amennyire bátor. A szavazó nézők ezt másképp gondolták, ez egyértelmű az elért magas pontszámból.
A kérdés az, kit és miért zavar egy szakállas nő, vagy a nőiességét megélő szakállas férfi? Miért a transzszexuális emberek ellen, miért a homoszexuális emberek ellen, miért a különbözőség ellen támadnak kiapadhatatlan haraggal a szélső és közép jobb hangadói?
A szakáll az óidők óta a hatalom jelképe. A gyermekfáraók pótszakállat kaptak, a pátriárkák korában a bölcsesség és érettség szimbóluma, az iszlámban nincs nagyobb szégyen, mint valakinek a szakállát megcibálni.
A szakállas nő vicc, mutogatni kell a Ligetben, vagy agyonverni, mint hatalmi jelképpel visszaélő, viselésére méltatlan személyt.
A szakáll azonos a több ezer éves férfiuralommal, és az a szabályszegő, aki önként elhagyja a férfitársadalom közösségét, a legnagyobb számkivetettségre számíthat.  Hiába a szakáll, ha azt a női identitást felvállaló férfi viseli. A konvenciók ilyen fokú áthágása komoly büntetéssel jár: kirekesztéssel, megkövezéssel és számtalan, a keresztény európai értékek hanyatlása fölötti gyászbeszédet eredményez. Nem véletlen, hogy a hatalom birtoklói a leghangosabbak, a szakáll tekintélyelvű, a hatalom nem tűri a másságot, a hatalom törvényben rögzíti a család fogalmát, kizárva belőle a nem heteronormatív adófizető állampolgárokat.

Ezért a Civil Női Kormány szolidaritása jeléül, kiállva az alapvető demokratikus értékek mellett önként szakállat növeszt a transzszexuális és LMBTQIA emberek jogai érdekében, képviselve a szabadság és egyenlőség eszméjét. Ez a gesztusunk a hatalom kiegyenlítésének igényéről is szól, az igazságos társadalomról, ahol a férfiak és a nők nem a nemi hovatartozás alapján részesülnek az elérhető javakból és pozíciókból.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése