2014. március 28., péntek

A CNK üdvözli a csatlakozást az Isztambuli Egyezményhez

Magyarország csatlakozott az Isztambuli Egyezményhez

2014. március 14.
A magyar nőszervezetek üdvözlik, hogy Magyarország a mai napon aláírásával csatlakozott az Európa Tanács 2011-es Isztambuli Egyezményéhez. Az Egyezmény a nők elleni erőszak és a családon belüli erőszak elleni hatékony fellépést célozza, és Magyarországot megelőzően az Európa Tanács 47 tagállama közül 32 ország csatlakozott hozzá, közülük 8 állam már ratifikálta.
Az Egyezmény valódi érvényesüléséhez elengedhetetlen annak ratifikálása, így a női jogi szervezetek reményüket fejezik ki, hogy az Országgyűlés minden további késlekedés és fenntartások nélkül haladéktalanul ratifikálja, és ezzel a magyar belső jog részévé teszi az egyezményt.
Ez már csak azért is sürgető, mert az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA) néhány napja publikált reprezentatív kutatása szerint Magyarországon a 15 éven felüli nők 28%-a, azaz közel 1 millió 300 ezer nő válik élete során a nők elleni fizikai és/vagy szexuális erőszak valamely formájának áldozatává. A kutatás feltárta azt is, hogy a magyar nők 6 százaléka, mintegy 270 ezer nő él jelenleg olyan párkapcsolatban, amelyben partnere fizikai és/vagy szexuális erőszakot követ el vele szemben.
NANE Egyesület (www.nane.hu)
PATENT Egyesület (www.patent.org.hu)
Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség (www.noierdek.hu)


 Március 8-án a CNK felszólította Dr. Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy írja alá az egyezményt. 


2014. március 8., 11:04
dr. Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke részére

Tisztelt Miniszterelnök úr!

A Civil Női Kormány képviseletében fordulok Önhöz annak érdekében, hogy Magyarország haladéktalanul csatlakozzon az Európa Tanács nők elleni erőszakkal, illetve párkapcsolati erőszakkal szembeni hatékony fellépést szabályozó egyezményéhez(CETS n° 210, továbbiakban: Isztambuli Egyezmény). 
Az Egyezmény 2011. május 11-én nyílt meg aláírásra, és az Európa Tanács (ET) országai közül 13 ország a helyszínen azonnal aláírta, többek közt Törökország, Portugália, Szlovákia, Montenegró, Spanyolország, Finnország, Görögország, és Svédország. Jelenleg az ET-országok többsége, szám szerint 32 aláírta, 8 pedig már ratifikálta is az Egyezményt. A ratifikáló államok között találjuk Törökországot, Szerbiát, Portugáliát, Montenegrót, Olaszországot, Bosznia-Hercegovinát, Ausztriát és Albániát.
Az Isztambuli Egyezmény az első jogilag kötelező érvényű európai dokumentum, amely átfogó módon, teljes körűen szabályozza a nők elleni erőszak minden formájával szembeni fellépést, beleértve a megelőzést, a hatékony beavatkozást és az elkövetők felelősségre vonását is.
Az Isztambuli Egyezmény értelmében a megfelelő jogi szabályozás az áldozatok lehető legszélesebb körére és a jogsértő magatartások valamennyi fajtájára ki kell, hogy terjedjen. Hatékony, arányos és visszatartó erejű szankciókat kell előírnia, tilalmaznia kell a kötelező alternatív konfliktuskezelési, mediációs eljárásokat, és kizárnia, hogy a büntetőeljárás lefolytatása kizárólag a sértett nyilatkozatától függjön. Az Egyezmény nem csak elvi állásfoglalást nyújt, hanem a több évtized alatt felhalmozott gyakorlati tapasztalat és nemzetközi jógyakorlat felhasználásával konkrét és részletes iránymutatásokat ad a nők elleni és párkapcsolati erőszak megelőzése és hatékony kezelése érdekében.
Magyarország, az Európai Unió soros elnökeként ajánlásban hívta fel a többi EU-s tagállamot az Egyezmény aláírására, maga azonban mindezidáig nem tette meg ezt a lépést. Annak ellenére, hogy az általa követendő példának tekintett Lengyelország is csatlakozott még 2012 decemberében. Lassan egy éve annak is, hogy kormányzati munkacsoport alakult az Isztambuli Egyezményhez való csatlakozás részletes feltételeinek kidolgozására. A munkacsoport tevékenységében a témában járatos civil szervezetek nem vehetnek részt, a testület munkájára a nyilvánosságnak nincs rálátása.
A Civil Női Kormány meggyőződése, hogy Magyarországnak nem pusztán kínos mulasztása a nemzetközi politikai arénában, hanem elsősorban saját állampolgáraival szembeni erkölcsi alapkötelezettsége az Egyezményhez csatlakozni, s ezáltal világosan kinyilvánítani politikai akaratát a nők elleni erőszakkal és a nők elleni párkapcsolati erőszakkal szembeni hatékony fellépésre.
Az üres lózungok nem pótolják a női parlamenti képviselők számát és nem feledtetik a jóérzésű nőkkel és férfiakkal a Varga Istvánok és Balogh Józsefek érintetlenül hagyását. Világos és egyértelmű tettekre van szükség! Ennek első lépéseként felszólítjuk Magyarország kormányát az Isztambuli Egyezmény aláírására és ratifikálására!




Budapest, 2014. március 5.


                                                                                  Civil Női Kormány


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése