2014. március 27., csütörtök

Sajtó közlemény, sajtó megjelenések - Civil Női Kormány alakult

Március 5-én mutatta be minisztereit és ismertette célkitűzéseit a Civil Női Kormány (CNK). A kezdeményezést két civil szervezet -  a Nők Lázadása,  és a Budapesti Szociális Forrásközpont – hozta létre.

A CNK céljai:

A függetlenségét hangsúlyozó Civil Női Kormány azzal a céllal alakult, hogy erősítse a nők és a férfiak társadalmi egyenlőségének eszmeiségét.

Meggyőződésük szerint a pártok szintjén is tapasztalható patriarchális szemlélet egyre inkább kiszorítja a nőket a politikai döntéshozatalból, így társadalmi és közéleti helyzetük javítása a kívánatosnál kevesebb figyelmet kap. Nem zajlik folyamatos és érdemi konzultáció sem a nők esélyegyenlőségét érintő témákkal foglalkozó tudományos kutatókkal, sem a civil szervezetekkel.

Vizsgálati eredményekkel igazolják, hogy a nők és a férfiak eltérő életkörülményeire és igényeire tekintettel lévő döntéshozatali folyamatok a társadalmi jólét és a versenyképesség növekedése révén mindkét nem boldogulását elősegítik. Szemléletes példaként állították agender budgeting fogalmát. A nemekre érzékeny költségvetéssel kapcsolatban - Diane Elsont idézve - hangsúlyozták, hogy az „elemezni kíván minden közkiadást és bevételt, és rávilágít ezek nőkre és lányokra, férfiakra és fiúkra tett eltérő hatásaira.

A CNK emlékeztetni kívánja a közvéleményt és a hatalom mindenkori gyakorlóit arra, hogy Magyarországot nemzetközi vállalásai is kötelezik a nők és férfiak egyenlő emberi (például biztonsághoz, testi épséghez, lakhatáshoz fűződő) jogainak és munkaerő-piaci esélyeinek biztosítására. Ehhez kapcsolódóan felszólítják a Kormányt, hogy Magyarország mielőbb írja alá a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és leküzdéséről szóló Isztambuli Egyezményt.

Rámutattak arra, hogy a képviseleti demokrácia hazánkban nem képes megfelelően érvényesíteni a hátrányosan megkülönböztetett vagy társadalmilag leszakadó csoportok szempontjait. A romák, a fogyatékossággal élők, az idősek, a hajléktalanok, a szexuális kisebbségek és a fiatalok problémái megoldásának és helyzetük javításának alapfeltétele az, hogy képviselőiket aktívan bevonják az őket érintő döntések megalkotásába és nyomon követésébe. Az erre irányuló cselekvési tervek kidolgozásában ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy ezek a csoportok sem homogének: tagjaikként a nők gyakran többszörös hátrányos megkülönböztetést szenvednek el.

A CNK kimondott szándéka, hogy a képviseleti demokrácia, a szolidaritás és az esélyegyenlőség szempontjait előtérbe állító közpolitikai javaslataival Magyarországon aktívan befolyásolja a közbeszédet és a politikai diskurzust. Arra törekszik, hogy a nők szakértői kompetenciáját fokozottabban elismerjék, és szerepük erősödjön a demokratikus közéletben. Párbeszédre ösztönözik mind a nőket, mind pedig a férfiakat a nemek közötti kiegyenlítettebb szerepmegosztás és együttműködés érdekében.

Tevékenységüket a 2014-ben zajló parlamenti, önkormányzati és európai parlamenti választások idejére, a márciustól novemberig terjedő időszakra összpontosítják, és arra ösztönzik a nőket, hogy a számukra fontos szempontokat figyelembe véve szavazzanak.

A CNK működése:

A Civil Női Kormány nem a jelenlegi kormánystruktúrát kívánja leképezni, hanem egy alulról szerveződő, a hivatalos politikai arénán kívül működő, szakterületükön kompetens nőkből álló, alternatív kabinet. Miniszterei a társadalmi folyamatok női szempontú elemzése alapján konstruktív javaslatokat nyújtanak a döntések előkészítéséhez, meghozatalához. Tevékenységük során elsősorban nemzetközi és hazai, tudományos és civil szakértői anyagok vonatkozó javaslataira támaszkodik.

Csoportosulásuk előképe a 2011 márciusában az első lengyelországi Nőkongresszus nyomán alakult civil Lengyel Női Árnyékkormány. Ennek tagjai politikai értelemben nem egy ellenzéki szervezetet testesítenek meg, hanem fontos esélyegyenlőségi szempontokat ajánlanak a mindenkori döntéshozóknak.

Sajtómegjelenések:

http://magyarnarancs.hu/belpol/vetkozni-nem-fognak-megalakult-magyarorszag-civil-noi-kormanya-89088
http://hvg.hu/elet/20140305_Vetkozni_nem_fogunk_viragot_nem_kerunk
http://valasztas2014.hir24.hu/valasztasi-hirek/2014/03/06/nokbol-allo-kormanyt-magyarorszagnak/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése