2014. március 28., péntek

A Civil Női Kormány felhívása a politikai döntéshozókhoz és a közvéleményhez a választások előtt

2014 a választások éve. A választópolgárok idén az Országgyűlés, az Európai Parlament és a helyi önkormányzatok képviselőit választják meg egy-egy újabb ciklusra.

A rendszerváltás óta eltelt hat kormányzati periódus alatt a női országgyűlési képviselők aránya - kirívóan alacsony szintről indulva - csökkenő tendenciát mutat. Az elmúlt két ciklusban kezdeményezett kvótajavaslatok a pártok és a (zömében férfi) képviselők támogatásának hiányában sorra elbuktak, a közvélemény kedvező hozzáállásának ellenére.

A 2011-ben jelentős változásokon átesett magyar választási törvény új formájában sem könnyíti meg a nők bejutását a politikai döntéshozatalba. A kevesebb parlamenti képviselői hely, a csak a pártok által eldöntött, zárt listákra való szavazás lehetősége és az egyéni választókörzetekből bejutók nagyobb aránya – a nőket segítő intézkedések nélkül - továbbra is csak egy kedvezőtlen nemi összetételű országgyűlés megválasztását teszi lehetővé. Bár két párt – a Lehet Más a Politika és a Magyar Szocialista Párt is – önkéntes kvótát alkalmaz országos listáin, (amelyek ugyan az egyenlő arányoktól lényegesen elmaradnak) az idei választás pártlistáit és az egyéni választókörzetek jelöltjeit áttekintve, sajnos, nem várható javulás a képviselők nemi arányában.  Annak ellenére kedvezőtlen a megoszlás a jelöltek körében, hogy tavaly júniusban három civil női ernyőszervezet együttesen szólította fel a pártokat arra, hogy jelöltlistáikon több nőt szerepeltessenek esélyes helyeken, illetve politikai programjukkal támogassák a nők és férfiak egyenlőségének elősegítését.

Mialatt a magyar országgyűlés többször is elutasította azokat a reformintézkedéseket, amelyek a nők politikából való kirekesztését orvosolták volna, Európa és a kelet-közép-európai régió minden országában felismerték, hogy a demokrácia eme deficitjét törleszteniük kell. Ezért számos ország különböző intézkedésekkel minden eddiginél nagyobb mértékben tette lehetővé a nők politikai döntéshozatalban való tényleges részvételét, jóval maguk mögött hagyva ezzel Magyarországot.

A magyar nők kormányzati ciklusról ciklusra szembesülnek azzal, hogy a tényleges női képviselet kedvezőtlen aránya miatt szempontjaik és érdekeik nem jelennek meg. A jelenlegi helyzetben szükségszerű a kvóta bevezetése a helyzet javítása érdekében.

Mivel Magyarországon alkotmányos lehetőség is van a nemek közötti egyenlőséget segítő intézkedések bevezetésére, ezért a választási törvénybe is beilleszthető a nők bejutását elősegítő kvóta. A Civil Női Kormány ezért követeli, hogy a megválasztandó Országgyűlés pártjai és a megalakítandó kormány törlesszék erkölcsi tartozásukat a társadalom nőtagjai felé és tegyék kötelező érvényűvé az 50-50%-os nem- arányos jelöltlisták állítását, amelyen felváltva szerepelnek a női és férfi jelöltek. Mindent kövessenek el annak érdekében is, hogy az egyéni választókerületek jelöltjei között egyenlő eséllyel indulhassanak női és férfi képviselőjelöltek, és egyenlő mértékben legyenek láthatóak a kampány során, például azáltal, hogy médiabeli megjelenésüket is azonos mértékben támogatják.

A közvéleményt, a nők és férfiak társadalmi egyenlőségét fontosnak tartó választópolgárokat ugyanakkor arra ösztönözzük, tájékozódjanak arról, hogy a választáson induló pártok hatalomra jutásuk esetén milyen lépéseket ígérnek a nemek közötti egyenlőtlenségek javítására. Szavazatukkal pedig segítsék elő azt, hogy az esélyegyenlőséget fontosnak tartó pártok jussanak döntéshozói pozíciókba helyi, országos és európai szinten egyaránt. (Tájékozódásukat segítheti például egy a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség által készített pártpreferencia kvíz, valamint (az idei választásokon nem induló) SZEMA – Szabad Emberek Magyarországért párt női kerekasztal-beszélgetései különböző pártok politikusainak részvételével.)




Hivatkozások:
Összefoglaló: A nők politikai részvétele demokratikus érték. Sajtónyilvános esemény a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség szervezésében. Európa Pont, Budapest, 2013. június 27. http://noierdek.hu/?p=27262
Electoral Gender Quota Systems and their Implementation in Europe, Update 2013. European Parliament, Brussels, 2013. http://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/note/join/2013/493011/IPOL-FEMM_NT(2013)493011_EN.pdf
Női Pártkvíz. Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, 2014. március 18. http://noierdek.hu/?p=29125
SZEMA-estek. http://www.szema.hu/index.php/szema-estek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése