2014. március 27., csütörtök

Megalakult a Civil Női Kormány




2014. március 5.-én megalakult a Civil Női Kormány



Küldetés-nyilatkozat


Küldetés:

A Civil Női Kormány azzal a céllal alakult, hogy független, civil kezdeményezésként erősítse a nők és a férfiak társadalmi egyenlőségének eszmeiségét. Tevékenysége során különböző szakpolitikai témákon keresztül bemutatja egy befogadóbb, szolidáris, és a nők szempontjait és érdekeit is integráló társadalom lehetséges képét. Kezdeményezésünket az a felismerés hívta életre, hogy a nőket a rendszerváltás óta, ha lehet, még jobban kiszorította a politikai döntéshozatalból az egész társadalomban, így a pártok szintjén is tapasztalható patriarchális szemlélet. A nők társadalmi és közéleti helyzetének javítása a kívánatosnál kevesebb figyelmet kap a hivatalos politikában; sem a nők esélyegyenlőségét érintő témákkal foglalkozó tudományos kutatókkal, sem a civil szervezetekkel nem zajlik folyamatos és érdemi konzultáció. Kutatások bizonyítják, hogy ha a döntéshozatal során a nők és a férfiak sokféle életkörülményére és eltérő igényeire egyaránt figyelmet fordítanak, egyenlő esélyeket biztosítva számukra, akkor ez mindkét nem boldogulását elősegíti, valamint a társadalmi jólét és a versenyképesség is növekszik. Tevékenységünkkel arra is emlékeztetni szeretnénk, hogy Magyarországot nemzetközi vállalásai is kötelezik a nők és férfiak egyenlő emberi (például biztonsághoz, testi épséghez, lakhatáshoz fűződő) jogainak és egyenlő munkaerő-piaci esélyeinek biztosítására. A döntéshozatalból való kirekesztettség, és általában a képviseleti demokrácia jelenlegi nem kielégítő helyzete más társadalmi csoportokat is negatívan érint. Ezért tevékenységünk során hangsúlyosan igyekszünk megjeleníteni a hátrányosan megkülönböztetett vagy társadalmilag leszakadó csoportok szempontjait is. Alapvető meggyőződésünk, hogy például a romák, a fogyatékossággal élők, az idősek, a hajléktalanok, a szexuális kisebbségek és a fiatalok problémái megoldásának és helyzetük javításának alapfeltétele az, hogy képviselőiket aktívan bevonják az őket érintő döntések megalkotásába és nyomon követésébe. Ugyanakkor fontosnak tartjuk megmutatni azt is, hogy természetesen ezek a csoportok sem homogének: helyzetük és problémáik feltárásakor és megjelenítésekor figyelembe kell venni, hogy ezen csoportokon belül a nők gyakran többszörös hátrányos megkülönböztetést szenvednek el. A mindezen csoportokkal kapcsolatos méltányos bánásmód, hatékony konzultáció és erősödő szolidaritás szerintünk elengedhetetlen ahhoz, hogy a társadalmi különbségek csökkenjenek, és mindenkinek lehetősége legyen életszínvonala megtartásához és javításához.

Forma: Pártfüggetlen, civil csoportosulás

A Civil Női Kormány egy alulról szerveződő, a hivatalos politikai arénán kívül működő, alternatív kabinet, amely szakterületükön kompetens nőkből áll. Csoportosulásunk elnevezésével nyomatékot kívánunk adni annak az igénynek, hogy nőként mind az elsősorban a nőket, mind pedig a nőket és férfiakat egyaránt érintő kérdésekben megosszuk tapasztalatainkat és tudásunkat, és konstruktív javaslatokat nyújtsunk a döntéshozatali folyamatok alakításához. A Civil Női Kormány felépítése nem a jelenlegi kormánystruktúrát kívánja leképezni, hanem olyan területeket igyekszik a középpontba helyezni, amelyeket kiemelten fontosnak tart a társadalmi egyenlőségi szempontok jobb érvényesülése szempontjából. Tevékenységünk során elsősorban nemzetközi és hazai, tudományos és civil szakértői anyagok vonatkozó javaslataira támaszkodunk. Csoportosulásunk előképét a 2011 márciusában alakult civil Lengyel Női Árnyékkormány jelenti, amely az első lengyelországi Nőkongresszus nyomán alakult, és folyamatosan a döntéshozók figyelmébe ajánl fontos, de mindaddig háttérbe szorult esélyegyenlőségi szempontokat anélkül, hogy egy politikai értelemben vett ellenzéki kormányt testesítene meg. A Civil Női Kormány tagjai és tárcáik: Csikai Mária, környezetvédelem, Lovas Nagy Anna, kultúra; Poller Etelka, egészségügy; Sajgál Rózsa, szociálpolitika; Sáfrány Réka, esélyegyenlôség; Spronz Júlia, igazságügy; Szekeres Valéria, pénzügy és gender költségvetés; Thun Éva oktatás.

Célok:

Kezdeményezésünk kimondott szándéka, hogy a képviseleti demokrácia, a szolidaritás és az esélyegyenlőség szempontjait előtérbe állító közpolitikai javaslatainkkal Magyarországon aktívan befolyásoljuk a közbeszédet és a politikai diskurzust. Különböző szakterületeken jártas nőkként kifejezett célunk hozzájárulni ahhoz, hogy a nők szakértői kompetenciáját fokozottabban elismerjék, és szerepük általában erősödjön a demokratikus közéletben. Ugyanakkor párbeszédre és együttgondolkodásra ösztönözzük mind a nőket, mind pedig a férfiakat a nemek közötti kiegyenlítettebb szerepmegosztás és együttműködés érdekében. Tevékenységünket a 2014-ben zajló parlamenti, önkormányzati és európai parlamenti választások idejére, a márciustól novemberig terjedő időszakra összpontosítjuk. Mindezzel kimondott célunk, hogy tevékenységünkön keresztül megszólítsuk és motiváljuk a nőket arra, hogy a számukra fontos szempontokat figyelembe véve vegyenek részt a választásokon; minél több ember figyelmét ráirányítsuk a pártok esélyegyenlőségi vonatkozású célkitűzéseire vagy azok hiányára; és megjelenítsük azt a növekvő elvárást, hogy a pártok egyenlő mértékben biztosítsák nők és férfiak részvételét a politikai döntéshozatalban.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése