2014. július 13., vasárnap

EWL 50/50

Az 50/50 Koalíció Közös Nyilatkozata 

Az 50/50 Koalíciót európai parlamenti képviselők alapították 2012-ben, szakmai háttértámogatást nyújt hozzá az Európai Női Lobbi. 

A nemek társadalmi egyenlősége nélkül nincs modern európai demokrácia!

Bevezetés: Miért van szükség egy olyan pártokon átívelő koalícióra, mely kiáll azért, hogy az összes európai intézményben 50/50%-os női és férfi arány jöjjön létre? Miért van szükség az 50/50 kampányra a 2014-es európai parlamenti választások előtt?

2014-ben az európaiak új Európai Parlamentet fognak választani. Vajon egyensúlyban lesz-e a nemek aránya az EP képviselők között? Vajon 13 év után először nő lesz-e az Európai Parlament elnöke? Élén a bizottság elnökével feláll majd az új Európai Bizottság is. Vajon a biztosok 50%-a nő lesz és 50%-a férfi? Vajon történelme során először nő lesz-e az Európai Bizottság elnöke?
A nők Európa népességének több mint felét adják, de az európai döntéshozatal semelyik szintjén sincsenek egyenlő arányban képviselve.

Az Európai Unió megfelelő legitimációjának gátja a nők régóta tartó alacsony száma a politikai döntéshozatalban.

A nők és férfiak egyenlősége az EU egyik deklarált fő célkitűzése és alapértéke. Ezenkívül a nemek egyenlősége a döntéshozatalban A nők és férfiak közötti egyenlőségre vonatkozó stratégia (2010–2015) és a Nemek közötti egyenlőségről szóló európai paktum (2011–2020) egyik prioritása.

Kik vagyunk és mi a célunk?


Európai Női Lobbi támogatásával létrejött, pártokon átnyúló EP képviselői csoport célja, hogy a 2014-es európai parlamenti választások után 50/50 női-férfi arány jöjjön létre az európai intézményekben, vagyis megvalósuljon a paritás. 

A modern és valódi demokrácia megköveteli a nemek társadalmi egyenlőségét; azt, hogy a nők és a férfiak az életüket érintő döntések meghozatalában egyenlően tudják képviselni érdekeiket.

Meggyőződésünk, hogy itt az ideje a konkrét lépéseknek a 2014-es európai választások előtt!

Hisszük, hogy a nemek társadalmi egyenlősége demokráciánk modernizálásának egyik feltétele, ezért kell, hogy a nők és férfiak a maguk sokszínűségükben osztozzanak a jogokon, kötelességeken és a hatalmon. Minden olyan európai kezdeményezés, melynek célja, hogy jobban bevonja az európai polgárokat a demokráciába, hogy növelje az Európai Unió legitimitását, és hogy olyan közpolitikák felé irányítson, amelyek tükrözik minden európai igényét és törekvéseit, értelemszerűen alapértékként kezeli a nemek társadalmi egyenlőségét.

Követeléseink


Mi, az Európai Parlament képviselői, azért gyűltünk össze, hogy felhívjunk minden döntéshozót, egyént és a demokrácia és az igazságosság előmozdítására elkötelezett szervezetet, hogy támogassák a nők és férfiak közötti egyenlőség eszméjét a döntéshozatalban, és országhatárok és politikai pártok felett átívelően álljanak ki a nemek paritása mellett, a hatalom minden szintjén.

Felhívjuk:

  • a Tagállamokat, hogy a Bizottságba és az EU intézményeinek minden csúcspozíciójába jelöljenek egy nőt és egy férfit;
  • a Tagállamokat és az Európai Unió Tanácsát, hogy támogassa és biztosítsa a paritást az Európai Központi Bank igazgatóságában és a csúcsvezetők között;
  • az Európai Parlament politikai csoportjait, hogy egy női és egy férfi jelöltet állítsanak az Európai Parlament elnöki tisztségére és hogy biztosítsák a nemek paritását a parlamenti bizottságok elnökei között csakúgy mint az Európai Parlament Elnökségében;
  • az európai politikai pártokat, hogy támogassák és biztosítsák a nemek megfelelő képviseletét döntéshozó testületeikben és támogassák a női jelölteket abban, hogy az Európai Parlament döntéshozói közé kerülhessenek; 
  • a nemzeti politikai pártokat, hogy úgy állítsák össze a választási listáikat a 2014-es európai parlamenti választásokon, hogy az eredmény nemek paritása legyen; 
  • az Európai Tanácsot, hogy vegye a politikai napirend élére a nők szerepét a döntéshozatalban.
fordítás: noierdek.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése