2014. április 25., péntek

Liget Budapest - tiltakozás

Az alábbi beszéd a Civil Női Kormány által a Liget Budapest projekt ellen szervezett demonstráción hangzott el:

Itt állunk a Városliget szélén, ahová a kormány a 150 milliárdos fedezet nélküli beruházást tervezi.
Paks, Kishantos, Szabadság téri szobor, fakivágás a Kossuth téren, oktatás, színházi ügyek, felcsúti stadion és a Liget Budapest projekt tervezett múzeumi negyede.  A mindenkori túlzó hatalom erőszakművei, erőszaktervei.
Amikor múzeumról beszélünk az emberek szeme előtt egy kiállító tér képekkel vagy szobrokkal jelenik meg. A múzeum ennél sokkal több, a múzeumi tárgyak között porcelánok, viseletek, bútor remekek, könyvek és papírok, oltárok és más számos sérülékeny, több évig tartó restaurálással kiállítható állapotba hozott tárgyról van szó.  A tárgyak megóvását hűtéssel, állandó klíma, páratartalom és pormentesség biztosításával igyekeznek az utókornak megőrizni. Mindezt nem lehet a költözés alatt biztosítani. A múzeum a jövő nemzedékének dolgozik, generációról generációra szeretné bemutatni a kulturális hagyatékot. Ugyanezt a hagyatékot képviseli a Városliget, mint Budapest első közparkja, száz évnél idősebb fákkal, ahová a környező kerületek legszegényebb lakói is kijárhatnak pihenni és nem utolsó sorban lélegezni.  A legkevesebb zöld területtel rendelkező kerületek lakói elől veszi el a kormány a levegőhöz való jogot az építkezéssel. A Városligetre már most is jó szívvel mondhatjuk, hogy múzeumi központ. Itt található a Műcsarnok, a Szépművészeti, a Mezőgazdasági és aKözlekedési múzeum. A Városliget önmagában élmény, nem szükséges tovább centralizálni a látványosságokat, a már adott épületeket kell fejleszteni vagy a Petőfi Csarnok esetében átépíteni, korszerű és vonzó funkciót találni a leromlott helyszínnek.  Országimázs és turizmus szempontjából is a város több pontján megtalálható, vonzó kulturális helyszín a kívánatos. A fővárosba eljutó turisták itt töltött éjszakáinak száma, messze elmarad a többi európai nagyváros mögött. A centralizált látványosság nem fejleszti ezt a területet sem.
A Néprajzi múzeum a Parlamenttel szemben áll. Az ott dolgozó fiatal múzeumi munkatársak a következő kiállításokra látványos molinókkal hívták volna fel a figyelmet. Érték, ember, élmény, emlék. A Magyar Parlament házelnöke, Kövér László egyetlen tollvonással megsemmisítette a figyelemfelhívó kifüggesztést a homlokzaton. A mi kormányunk így viseli szívén a múzeumok ügyét. A Néprajzi Múzeum ma már nem látható négy szava szerint, mi ne engedjük, hogy megalomániás tervek miatt sérüljön a Liget, ahol valóban érték, ember, élmény és emlék egy időben és térben van jelen.
Ezért a Civil Női kormány megkéri a kerületek lakóit és felelősen szavazó polgárait, ne adják voksukat a Liget beépítését helyeslő jelöltre a közeledő önkormányzati választáson. A környező kerületek lakói fonjanak élő láncot a veszélyeztetett terület köré.
Felszólítjuk az építészeket, környezet gazdálkodókat, kertészeket és a múzeumok munkatársait, egységes tiltakozásra. Kérünk mindenkit, akinek fontos a Városliget jövője, álljon a tiltakozások mellé, és segítse.
A mi tüdőnk, a mi lélegzetünk, a mi gyerekeink és időseink, a mi hétvégi sportolásunk és kikapcsolódásunk látja kárát a tervezett építkezésnek. 
Ne engedjük!

                                                                                                                                         L.N.A.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése