2014. április 25., péntek

Nyílt levél

Kedves Döntéshozók!

Arra kérem önöket, hogy oly sietve, mint ahogyan a Múzeum-negyedet a Liget-Budapest projektben megálmodták, és kormányhatározatként kiemelt projekté tetté, olyan sietve teremtsék meg annak lehetőségét, hogy a terveket szakmai és társadalmi igényeknek megfelelően módosítsák.
Bizonyára a jó szándék vezérelte önöket, hogy Budapestet, és az ország gazdasági növekedését egyszerre szolgálva egy új kulturális negyed létesüljön be a város közepén. De sajnos nem kérdezték meg sem a szakértőket sem a városlakókat, hogy milyen hatása lenne egy ilyen beruházásnak. Így tiltakozással kell figyelmeztetnünk arra, hogy ez így nem lesz jó.
A legrosszabb hír az, hogy ez az ötlet kihagyta a számításból azt a több százezer embert, akik naponta használják ezt a területet:
 Gyerekek, anyukák, öregek és kutyások, futók és piknikezők: tőlük veszi el ezt a parkot, akinek ez az egyetlen zöld terület, ami felüdülést ad, akiket a turisták és a látogatók, parkolók ki fognak szorítani innen.
Közlekedők, akik az átgondolatlan lezárások miatt még több időt fognak a dugóban tölteni.
Itt lakók, akiknek a levegője még szennyezettebb lesz, akik még egészségtelenebb klímájú városrészben fognak élni. A légúti megbetegedések száma már most is a környező kerületekben a legnagyobb a városon belül.
A turisták, akik nem azért jönnek ide, hogy egymást nézzék amint egyik helyről a másikra, masíroznak. Mutasson nekem egy olyan turistát, aki egy múzeumnál többe megy be egy nap!
A liget zöld területének csökkentését a kommunisták kezdték el a felvonulási tér lebetonozásával és most a helyett, hogy Önök felszabadítóként ezt újra élettel és oxigénnel töltenék meg, folytatják a közpark csonkítását, és az épületekkel újabb terhelést tesznek rá. Értelmetlen ez a rengeteg funkció létesítése a parkba, hiszen így a legfontosabb funkcióját veszti el - a feltöltődés helyét. Nézzenek ki szép időben a parkba és meglátják, hogy már most is is túlterhelt. Szükség van a park fejlesztésére, a zöld területek növelésére egy olyan terv alapján, amely az igényeket és a város szerkezetét is figyelembe veszi.        
Budapest hemzseg az olyan területektől, amelyek lepusztultak és alig várják, hogy valaki életet leheljen  beléjük. A Ligettől alig párszáz méterre található a Rákosrendező, amely kiváló terület  lenne az új épületeknek, EUs forrást is igénybe vehetnének rá, és közlekedési szempontból is jobban fejleszthető.
Javaslom, mint szakértő, kérem, mint gyermekeiért aggódó Anya, követelem, mint helyi lakos, hogy ne siessék el a Liget-Budapest projekt elindítását és adjanak helyet az alternatív-olcsóbb és környezetkímélőbb megoldásoknak is, hogy a liget és környéke élhető maradjon azok számára is, akik itt élnek.
Budapest attól lesz vonzó, attól lesz érdekes, ha élhető, ha egyedi megoldásokkal él, ha mi lakosok jól érezzük magunkat benne.
Kezdjék meg a szakmai és társadalmi egyeztetést, amíg nem késő, amíg még van esély egy jó alternatívát találni. Mert ha nem teszik meg, akkor szégyenszemre nőkkel, gyerekekkel és idősekkel fognak harcolni és bár győzhetnek ellenünk, de nem nyerhetnek. 
                                                                                                                                  Cs.M.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése